Esnafın İnternetle İmtihanı

Sektörde çoğumuzun yolu, internet sitesi yaptırmak isteyen bir esnafla kesişmiştir. Eğer bu kesişme sonrası bir site hazırlamışsanız, birçok kişiyle ortak anılara sahip olduğunuzu söyleyebilirim. Henüz KOBİ dahi olmamış esnaflarımız ve KOBİ kavramının üstüne çıkmış şirketlerin çoğunun internetle tanışma süreçleri oldukça benzerlik gösteriyor. Bunu kendi tecrübelerim ve dinlediğim tecrübelere istinaden söylüyorum. Bu süreçlerin daha iyi yönetilmesi için birkaç tavsiyemi paylaşacağım.

Esnaflarda gözlemlediğim en temel ortak nokta, internet sitesi hazırlık sürecindeki heyecanları diyebilirim. Öyle heyecanlı ve hevesli başlıyorlar ki, sanırsınız daha dün esnaflığa adım attılar. Halbuki karşınızda belki de 20 yıllık esnaf duruyor. İnternet sitelerinde olmasını istedikleri şeyler, işlerini yeni kurarken yaşadıkları hevesli anları hatırlatıyor, her şey olsun istiyorlar, tabii ki kısıtlı bütçelerle. Yani az bütçeyle çok çok çok güzel bir site istiyorlar, iş kurmayı hayal ettikleri günlerdeki gibi.

Az bütçeyle güzel işler çıkabilir elbette, doğru bir strateji ile ilerlenirse, neden olmasın? Strateji, sektörü bilmeyen müşteri tarafından katı kurallarla belirlenince, ortaya çıkan işler de felaket oluyor. Burada iş yalnızca esnafta bitmiyor, işi yapacak kişinin de iyi niyeti büyük önem arz ediyor. Çünkü sektörün karanlık yüzü, burada ortaya çıkıyor. Az bütçeye karşılık, bütçeyle orantılı en verimli hizmeti sunmaya çalışmak yerine, günü kurtarmak odaklı müşteri yönetimleri, esnafın da güven algısını zedeliyor.

Esnafa hizmet vermeyi hedefleyen kişilere/şirketlere öncelikli tavsiyelerimi maddeler halinde yazacağım. Yorumlarla katkılarınızı iletebilirsiniz.

  • Esnaf adam;
    • Takım elbiselileri ve takım elbiseli cümleleri sevmez, samimi olun,
    • Günü kurtarmak derdindedir, yarını hesaplayan azdır, halinden anlayın,
    • Hayali hedefler değil, somut örnek ister, vaatlerinizde inandırıcı olun,
    • Severse tam sever, silerse tam siler, gönlünü hoş tutun,
    • Kazan-kazan modelini bilir, kazıklamayın, birlikte kazanın…
  •  Esnaflar;
    • Startup gibidir, küçük de olsa bir yatırım için kırk kez düşünürler. Çünkü, yaptıkları her harcamanın, akşam eve götürecekleri ekmeği eksiltme ihtimali olduğunu bilirler.
    • En güzel hizmeti talep ederler, yeni bir işe girişir gibi heveslidirler.
    • Hizmetiniz pahalı gelir. Çünkü somut olmayan her iş, onların penceresinden kolaydır. Buna ek olarak, bilinçsiz esnafın aklını karıştıran “dolandırıcı” niteliğinde hizmet verenlerin olması da etkilidir.
  • Hizmetlerinizi Nasıl Sunmalısınız?
    • Temel noktanız, uygun fiyat olmak zorundadır. Uygun fiyat sunabilmek için ise, ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. Ücretsiz araçlar kullanırken, bu araçların güvenilirliliği ve kararlılığına dikkat etmelisiniz. Örneğin; mail hizmeti sunacaksanız, Yandex.Kurum’u tercih edebilirsiniz. Fiyatı uygun tutmanızın bir diğer yöntemi ise, hizmetinizi parçalara bölmektir. Eğer bir paket halinde tüm hizmetlerinizi sıralarsanız, ihtiyacı olmadığı halde tüm hizmetleri talep ederler. Her hizmetinize küçük ücretler belirleyip, yalnızca ihtiyaçları olan hizmetleri seçmelerini sağlayabilirsiniz.
    • Reklam, SEO gibi periyodik ödeme gerektiren hizmetler sunacaksanız, vereceğiniz örnek; “sizi cadde üzerinde bir dükkana taşıyoruz” olabilir. Yani işlek bir cadde üzerine taşınmaları halinde görünürlükleri ile birlikte kira vb. maliyetlerinin artacağını hatırlatabilir, kira artışı yerine daha az maliyetle görünürlüklerini artıracağınızı söyleyebilirsiniz.
    • Ödemelerde ya da vaat ettiğiniz hizmetlerde sorun yaşanmaması adına mutlaka temel düzeyde dahi olsa bir sözleşme yapmalısınız. Bunun için -freelance çalışanlar- Senetli Borç Defteri kullanabilirsiniz. Vaat ettiğiniz hizmetleri yazar, aldığınız ödeme miktarını belirtirsiniz.
    • Yukarıda, vaatlerinizin inandırıcı olması tavsiyesinde bulunmuştum. Bu konuya tekrar dikkat çekmek istiyorum. Gerçekleştiremeyeceğiniz hiçbir vaatte bulunmayın, söz verdiğiniz tarihte mutlaka dönüş yapın. Olur da herhangi bir gecikme yaşanacaksa, bunu önceden bildirin. Güven, kolay kazanılmaz fakat çok kolay kaybedilir.
    • Müşterilerinizin taleplerini dinleyin, onları doğru yönlendirin ve zarar edeceklerini bildiğiniz yatırımları yapmalarının önüne geçin, yalnızca bugün kazanmayı düşünmeyin. Belki bugün kazanmazsınız, uzun vadede birlikte kazanırsınız.

Esnaflarımızı tanım(lam)ak adına bir şeyler söyledim. Sürç-ü lisan ettim ise affola. Kurumsal bir işte çalışıp, bu pencereden nasıl görüş belirttiğimi düşünüyorsanız, merakınızı gidereyim. İlk paragrafta söylediğim gibi, benim de yolum bir zamanlar buralardan geçti. Halen ciddi talepler geliyor, artık bu taleplerin sesini kısmak zorunda kalıyorum, kendimi, işimi ve projelerimi geliştirmek adına..


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.