Etiket: girişimcilik

  • Girişim ve Bürokrasi Arasındaki Denge

    Girişim ve Bürokrasi Arasındaki Denge

    Yazıma başlamadan önce bir mazeret bildirimiyle özür beyan etmek istiyorum. Hafta içi her gün blog yazıyordum, takip eden okuyucularım bilirler. Cuma günü zorunlu tatil yapmak durumunda kaldım. Oğlum yatağın üzerinde oynarken ayağa kalktı ve öylece yere düştü. Düşme sonrası başında oluşan morluk ve şişlikle tedirginliğimiz uzunca bir süre sürdü, bu sebeple, akşam saatlerinde yazdığım blog yazımı…

  • Bizden Dünya Markası Elbette Çıkar!

    Son zamanlarda, “Bizden Dünya Markası Çıkmaz” gibi söylem ya da yazılarla sıkça karşılaşır oldum. Hepsinin ortak söyleminde, bürokrasimiz var, eski kanun ya da yönetmelikler var. Söylemlerinde “geçici” haklılık payı olduğunu söyleyebilirim fakat uzun vadede katılmıyorum. Bu söylemler, gerekçeleri, bu gerekçelerin nasıl ortadan kalkabileceği ve başarılı örneklerden bahsedeceğim.

  • Girişimlerde Sürdürülebilir Motivasyon

    Bir girişimin temel dinamiklerinden belki de ilki, girişimcinin motivasyonudur. Motivasyonu olmayan ya da yıkılan girişimci, girişimini sürdüremez. Çok katlı bir bina olarak planladığınız girişiminiz, temelindeki kırılımla çöküşe geçer, tabii siz tekrar motive olamazsanız… Dün yaptığım bir telefon görüşmesinin örneğiyle, girişimcilerin motivasyonlarına etki eden faktörlerin yönetilmesinde ihtiyaç duyulan bakış açılarından örnekler sunacağım..

  • En Büyük Girişim: Evlilik

    Şimdiye kadar bizzat tecrübe ettiğim ya da gözlemlediğim birçok girişimden bahsettim. Böylesi bir girişimi gözardı etmek olmazdı. Okuduğum, izlediğim, dinlediğim ve gözlemlediğim girişimlere baktığımda, en büyük girişimin evlilik olduğunu fark ettim. Evliliğin girişime benzediğine dair tespitlerimi başlıklar halinde listeleyeceğim, evlilik ve girişimleri birbiriyle anlatmaya çalışacağım.

  • Girişimcilik ve Sosyal Medya

    Başlıkta iki kavramı birbirinden ayırmış gibi oldum fakat niyetim ayırmak değil, bilakis entegrasyon sürecinden bahsetmek. Girişimler henüz fikir aşamasındayken sosyal medya hesapları oluşturuluyor, projeler hayata geçtikten sonra kısa bir dönem hevesle içerik üretiliyor/paylaşılıyor, harcanan emek kadar geri dönüş olmadığını gören girişimci arkadaşlar, sosyal medyayı rafa kaldırıyorlar. Girişimlerde yaşanan temel ve ortak sorunlardan birisinin bu olduğunu…

  • Girişimlerin Öncelikli Personel İhtiyaçları

    Bugün İnsan Kaynakları Yönetimi üzerine bir sunum inceledim, Facebook’ta hasbelkader konuyla ilgili bir soruyla karşılaştım. Yeni kurulacak bir şirkette ilk istihdam edilecek kişilerin kimler olması gerektiğini öğrenmek isteyen bir arkadaşımız vardı. Birçok yorum gelmiş, yorumlarda herkesin haklı bir gerekçesi var, bu sebeple bir diğer yoruma karşı çıkıyor. Girişimlerde ilk aşamada ve sonraki süreçlerde personel alımıyla ilgili…

  • Girişimcilikte Dayanma Noktası

    Birçok girişimcinin başına gelmiş ya da gelmesi muhtemel durumdur. Yeni rakipler çıkmış, sisteminiz sorun vermiş, satışlarınız durmuş ya da hiç başlayamamış olabilir. Bu durum, sizi vazgeçmeye yönlendirir. Öyle anlar gelir ki, dayanılmaz sanabilirsiniz. Böyle anlardan birisinde, her şeyden vazgeçebilirsiniz ya da dayanma noktanızı biraz daha esnetir, kazanma eşiğini geçersiniz. Girişimcilikte dayanma noktası ve kazanma eşiği…

  • İmkansız Balonunu Patlatın!

    Genç bir girişimci kardeşime tavsiyeler verirken imkansız kelimesi dikkatimi çekti. Kelimeyi irdelemek, nedir, ne değildir diye sorgulamak istedim. Çok sevdiğim ve aramızdan ayrılmış bir ağabeyimin kullandığı bir söz aklıma geldi, “Balonların ihtişamı iğnelerle tanışıncaya kadardır.” İmkansızlar, aslında her geçen gün başka birileri tarafından şişirilen balonlar gibidir, onu patlatacak bir girişimciyi bekler.

  • Girişimciliğin Avantajı: Kolay Network

    Girişimcilikte başarı, sonuç odaklı olmamalıdır. Aslında bunu hayatımıza da uygulayıp, elde edemediğimiz sonuçlarda kendimizi başarısız addetmek yerine, elinden geleni yapmış olmanın rahatlığıyla mutlu olmak, hedeflediğiniz sonuca gitmeyen bir yol daha öğrenmiş olmayı kazanım olarak görmek gerekir. Yapılan her bir hata, fırsata dönüşebilir. Hatalardan ders çıkarmak ve daha büyük hataların önüne geçmek de bir fırsattır, hata…

  • Girişimcinin Tatili Olmaz

    Tatil günlerinde blog yazarken, böyle bir konunun akla gelmesi de normal sanırım. Büyüklerimiz bizlere “memur ol” diye ısrarlı tavsiyelerde bulunurken, sıkça “esnafın bayramı olmaz” gibi cümleler sarf ederlerdi. Zaman değişti, bayramı olmayan meslekler de değişti elbette. Günümüzdeki popüler kavram, girişimcilik. Peki, girişimcinin tatili olur mu?