Kurumsal Blog diye arama yaptığınızda birbirine benzeyen birçok yazıyla karşılaşacaksınız. Onları da okuyun, fikir edinin. Yakın zamanda birden fazla kurumsal blog için çalışma yapınca, bu deneyimimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bu süreçte Her Şeyin Başı Blog kitabını okudum, birkaç blogger arkadaşın fikrini aldım, bloglar hakkında tez yazmış bir akademisenle görüştüm, kendi bilgi ve deneyimlerimle harmanlayıp, ilgili kişilere sunum yaptım. Sonucu merak ediyorsanız söyleyeyim; yaptığım sunumlar olumlu sonuçlandı ve hazırlık süreçleri başladı.
Neden Kurumsal Blog? Sorusuna Cevap Bulun
Birçok sosyal ağ mevcut, bunlar için hazırlanan içerik stratejileri ve özel metinler var, neden bir kurumsal blogunuz olmalı? Öncelikle bu soruya tatmin edici bir cevap verebilmelisiniz. Başlıca maddeleri aşağıda belirttim, siz bunlara ek olarak, markanıza özgü nedenler bulmalısınız.
- Marka bilinirliğini artırmak
- Kullanıcı sadakati oluşturmak
- Markanın sosyal medya hesaplarına takipçi
- İnternet sitesine trafik kazandırmak
- Marka sempatisi kazanmak
- Markanız hakkında kanaat önderi ya da liderlik algısı oluşturmak
Rakip Analizi Yapın
Her sektörde sıkça duyulan şeydir, burada da karşımıza çıkıyor. Yol haritanızı belirlerken, bu analizin önemli derecede faydasını görüyorsunuz. Yalnızca yerli rakiplerinizi incelemek, ufkunuzu daraltır. Yabancı rakiplerinizi de inceleyin. Edindiğiniz fikirleri, hizmet verdiğiniz konuma göre özelleştirin. Bu araştırma sırasında cevap aradığınız bazı sorular olacak. Doğru soruları sormazsanız, alacağınız cevaplar da sizin doğru yere götürmez. Önemli gördüğüm birkaç soruyu sizlerle paylaşıyorum.
- Kullanılan yazı dili/iletişim tonu ne?
- İçerik türleri neler?
- Hedef kitlesi kimler?
- Uygulanan stratejide kullanıcıların olumlu/olumsuz, yüksek/düşük tepki verdikleri alanlar neler?
Sorular artırılabilir, yukarıda belirttiğim gibi yalnızca olmazsa olmazları yazdım. Sektörünüze özgü sorular da olmalıdır, bu kısmı size bırakıyorum.
Blogunuzun Amacını Belirleyin
Blogunuza içerik stratejisi belirlerken en temel ihtiyacınız, içeriklerinizi bir amaç çerçevesine yerleştirmek olacaktır. Bu aşamada, Neden Kurumsal Blog? sorusuna verdiğiniz cevaplardan kopya çekebilirsiniz. Bir ya da birkaç tane temel madde belirleyin, içerik stratejinizi bu maddeler doğrultusunda hazırlayın.
Hedef Kitleyi Tanı(mla)yın
Markanızın hedef kitlesiyle blogunuzun hedef kitlesi aynı olmayabilir. Bu farklılık, blogunuzun amacından kaynaklanır. Halihazırdaki müşterilerinizle iletişim kurmak bir amaç olabilirken, 10 sene sonraki potansiyel müşterilerinizle şimdiden tanışmak da bir amaç olabilir. Bu sebeple, yaş grubu, eğitim seviyesi, zevkler, gelir düzeyi,.. vb. soruların cevaplarını netleştirmelisiniz.
İçerik Stratejinizi Oluşturun
Blogunuzun amacını ve hedef kitlesini belirledikten sonra içerik stratejisi oluşturmak sizi zorlamayacaktır. Bu aşamada ekip arkadaşlarınızla görüş alışverişi yapın. Beyin fırtınası yaparken, imkansız gibi gözüken alanlarda bile içerik fikirleri ortaya çıkabiliyor. Rakip analizinden fikir alabilirsiniz, herhangi bir rakibinizle birebir aynı stratejiyi de uygulayabilirsiniz fakat böyle bir şeyi tavsiye ve tasvip etmiyorum. Çünkü, size özgü bir çalışma olması için amaç belirlediniz, hedef kitle tanımladınız. Rakiplerinizden ilham alın, markanıza özgü ve blogunuzun amacı doğrultusunda bir içerik stratejisi olmasına dikkat edin.
İçerik stratejisinde, periyodik yayınlanabilecek içerikleri ve yan ögeleri belirleyin. Periyodik yayınlanacak içerikler, blogunuzun lokomotifi hükmünde olup, blogunuzun sürdürülebilir olmasını sağlayacak, yan ögeler blogunuzu besleyecektir.
İçerik Takvimi Belirleyin ve Stok İçerikler Hazırlayın
Periyodik içeriklerin yayınlanacağı gün ve saatleri belirleyin. Bunun yanı sıra yan ögelerin de yayınlanabileceği zaman dilimlerini belirleyin. Güncel olması gerekmeyen birkaç konuda stok içerik hazırlayın, böylelikle içerik yetişmeyen günlerde sorun yaşamazsınız. Stok içeriklere sürekli eklemeler yapın, bir gün gelir onlar da biter.
Kurumsal Blogunuz Yayına Hazır
Editöryal gibi bir içerikle blogunuzda ilk yazınızı yayınlayarak, kurumsal blog serüveninize başlayabilirsiniz. Aklınıza takılan bir soru olursa, sormaktan çekinmeyin, yardımcı olmak için elimden geleni yaparım. 😉
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et