Sosyal Medyada Güvenilir Bilgi

Bilgilendirme: Bu yazı yayınlandıktan bir süre sonra kavramları kullanırken hata yaptığımı fark ettim ve hatamı düzeltmek için yazıma müdahale ettim.

Bu konu başlığında yazılan birçok yazı oldu, bir çoğunu okuyup, değerlendirdim. Hepsinden istifade edilecek bir şeyler buldum. Sizlere de tavsiyem, bu konu başlığını arama motorlarına yazın, çıkan yazıları okuyun. Ben ise bu yazımda, güvenilir bilgi kavramına değineceğim. Bilginin güvenilirliğine dikkat etmediğimiz takdirde, kişisel ve toplumsal güvenlik zafiyeti oluşturabileceğimizi belirtmek isterim. Sosyal medya hesaplarınızda güvenlik için  Sosyal Ağlarda Güvenliğiniz İçin Tavsiyeler başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Hemfikir olduğumuz nokta, artık bilgi çağındayız. Bilginin özgürlüğüne inanıyoruz ve bilgi paylaşımında aktif rol oynuyoruz. Paylaştığımız bilgilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Şimdiye kadar kaç adet bilginin doğruluğunu teyit ettikten sonra paylaştık ya da paylaşmaktan vazgeçtik? Sosyal medya platformlarının sağladığı paylaşım kolaylığı, bizi nereye sürüklüyor, hiç düşündük mü?

Henüz yeni okuduğum bir iletişim sunumunda, “Yazılı iletişim, sözlü iletişime göre daha güvenli görülür. Çünkü yazarken daha dikkatli oluruz, ağzımızdan çıkan bir cümleyi geri çeviremezken, yazdıklarımıza müdahale edebiliriz.” gibi birkaç cümle vardı. Bilgi çağında olduğumuz kadar, teknoloji çağındayız. Akıllı cihazlar aracılığıyla yazılan her bir kelime, en az söz kadar tehlikeli bir hale geldi. Paylaşılan içeriklerin doğruluğunu teyit etmeden paylaşım yapmamız doğru değil.

Neden mi?

Bilgi çağının getirdiği dezavantajlardan birisi de, bilginin bilinçli ya da bilinçsiz dezenformasyonu oldu. Dezenformasyona uğrayan bilgiler, sosyal medya platformları sayesinde inanılmaz bir hızla yayılabilir hale geldi. Yalan haberlerin viral etkisi daha fazla olması nedeniyle, yayılım çok daha hızlı gerçekleşiyor, önünü almak ise daha da güçleşiyor.

Bu konuda üzerimize düşen görev, duyduğumuz/okuduğumuz her bilgiyi anında aktarmaktan vazgeçmeliyiz. Kaynağını sormalı, sorgulamalı, kaynağın güvenilirliğini sorgulayıp teyit etmeli, bilgiyi son olarak bir defa daha arama motorları aracılığıyla teyit edip paylaşmalıyız. Konuşmadan önce iki kez düşünmek, konuştuktan sonra çok düşünmeye bedeldir. Benjamin Franklin’in güzel bir sözüdür. Biraz zor bir süreç gibi gözükse de, bu davranış hepimiz için daha güzel sonuçlar doğuracaktır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Sosyal Medyada Güvenilir Bilgi” için bir yanıt

  1. […] bu yazıyı yazmaya iten sebep, önceki bir yazımda kullandığım kavramlarla ilgili bir hata yapmış olduğumu fark etmem oldu. Yazıma herhangi […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.