Bir girişimcinin en temel ihtiyacı, paradan çok hızdır. Ne kadar hızlı hareket ederse, manevra kabiliyeti ne kadar yüksekse, başarıya doğru yol alması da bir o kadar rahat olur. Yıllanmış şirketlerdeki hantallıkla hareket ederse, girişimci olmaktan uzaklaşıp, başarısızlığa doğru yaklaşır. Girişimlerde hızın önemiyle ilgili tespit ve tavsiyelerimi ilerleyen satırlarda okuyabilirsiniz.
Kısıtlı Bütçe ve Zaman
Girişimcinin yapması gereken iş çoktur, bu sebeple zamanı verimli şekilde kullanmalıdır. Karar verme sürecini uzun tutmak, zaman kaybettirir. İşlerin çokluğunun yanı sıra bütçenin kısıtlı olması nedeniyle, uzayan karar süreçleri, sermayeyi boşa harcamak anlamına gelir.
Rakipler
İlk başladığınız günlerde rakibiniz olmayabilir, bu demek değildir ki, hiçbir zaman size rakip çıkmaz. Her an, sizden daha güçlü rakipler çıkabilir. Sizin yavaşlığınızı gözlemleyip, sizin fikrinizi daha hızlı geliştirerek önünüze geçebilirler. Adımlarınızı büyük atamayabilirsiniz, çünkü bir girişimsiniz. Adımlarınız küçük de olsa hızlı olması, dikkat çekici bir büyüme ivmesi oluşturacak, olası rakiplere göz dağı olacaktır.
Sonucun Belirsizliği
Girişimlerin sürdürülebilir bir başarı elde etmesi, girişimci ve varsa yatırımcının hayali ve inancıdır. Somut olarak bir delil yoktur, olamaz. Çünkü birkaç adım sonrası, aslında belirsizdir. Girişiminizden elde edeceğiniz sonuca ulaşana kadar ki geçen süreç, size zaman kaybı olarak dönebilir. Hedeflenen sonuca ulaşamayan girişimlerde girişimciler, elbette büyük deneyimler elde ederler. Fakat bu deneyimi elde ettiğiniz zaman dilimi de önemlidir. Aynı deneyimi 3 ayda edinebilecekken, 1 senede elde etmek, sizin için 9 aylık ciddi bir zaman kaybı anlamına gelir.
Yatırım, Pivot ve İflas
Girişiminize gelecek yatırımın, sizin bir kararınızla bağlantısı varsa, günlerce girişiminize herhangi bir katkı sağlayamazsınız. Yatırım almak istiyorsanız ya da istemiyorsanız, hızlı karar verin ve girişiminize tekrar odaklanın. Zihninizi girişiminizden uzaklaştıracak şeylerden kaçının.
Eğer pivot etmeniz gerektiğinize inanıyorsanız, beklemeyin. Bekledikçe zaman ve bütçe kaybedecek, enerjinizi tüketeceksiniz. Pivotunuzu hızlıca gerçekleştirip, yolunuza devam edin.
İşlerin yürümediğini düşünüyor ve direniyorsanız, dur demeyi bilmelisiniz. Girişiminizle aranızdaki duygusal bağı bir kenara bırakın ve dükkanı kapatın. Giderleriniz bir anda sıfırlanacak, kafanız rahatlayacaktır. Edindiğiniz tecrübeleri gözden geçirip, yeni girişimlere doğru daha emin adımlarla yol alabilirsiniz.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et