Girişimlerin Yeniliklere Entegre Süreci Nasıl Olmalı?

Girişimlerde ne kadar çok plan yapmak isterseniz, o kadar çok plan dışına çıkmak zorunda kalırsınız. Gelir/gider dengesi ya da sadece giderlerin var olduğunu düşünürsek, bir anda büyük bir değişiklik, girişimi ve girişimciyi yoldan çıkartabilir. Böyle bir değişimden bahsedince akla ilk olarak hızlı bir düşüş geliyor. İşin fark edilmeyen tarafında ise, ani yükselmelerin de büyük krizlere yol açabileceğini görüyoruz. Bu konuda daha önce Milyon Dolarları Reddetmek Delilik Midir? başlıklı bir yazı yazmıştım. Önceki yazımın esin kaynağı bir diziydi, şimdiki yazımın kaynağı ise gerçek bir girişimin süreçleri oldu.

Değişimler, yalnızca para ile değil, yeniliklerle de gerçekleşebiliyor. Herhangi bir yeniliğin girişiminize entegre süreci ve bu süreçte sizin/ekibinizin bu yeniliğe adaptasyonu, girişiminizi nasıl etkiliyor/etkileyecek, hiç düşündünüz mü?

Kimilerinin Çinlilere, kimilerinin ise Japonlara atfettikleri bir söz, burada bize yol gösterebilir; “Bir şey çalışıyorsa, kurcalama”. Girişiminizde kullanabileceğiniz bir yenilik fark ettiniz, bu yeniliği girişiminize hemen entegre etmeye çalışmak gerçekten doğru mu? Teknoloji inanılmaz bir hızla, anlık olarak gelişiyor. Teknolojideki her yeniliği girişiminizde kullanmalı mısınız? Yoksa, mükemmeliyetçi yanınızı bir kenara bırakıp, çalışan sistemi kurcalamaktan vazgeçmenin daha doğru olduğunu fark edecek misiniz?

Gelişen teknoloji ve bu teknolojinin pazarlama biçimi, gerçekten ihtiyacımız olmadığı halde ihtiyacımız gibi hissetmemize sebep oluyor. Yalnızca pazarlama biçimi değil, içimizdeki mükemmeliyetçi yapımız da bu hislerimize destek oluyor. Akıl ve mantık çerçevesinde düşündüğümüzde ise, bir yeniliğin bize getireceği fayda ve zararları analiz etmemiz gerektiği gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Girişimlerde asıl olan, girişimin az da olsa ortalama olarak sabit bir ivmeyle sürekli büyüme elde etmesidir. Ara sıra küçük düşüşler, analizleri yapıldığı sürece göz ardı edilebilir. Eğer ani yükseliş ya da düşüşler varsa, girişimin ve/veya girişimcinin yoldan çıkması kaçınılmaz olabilir.

Yalnızca teknolojik değil, herhangi bir yenilik ya da değişiklik, girişimimizde ne gibi etkiler bırakacak, bu sorunun cevabını olabildiğince doğru tahmin etmemiz gerekiyor. Bu tahmin ve analizlerimiz sonucunda ilgili değişikliği hayata geçirebilir ya da değişiklikten vazgeçebiliriz. Yapacağınız değişiklik, girişiminizin bir anda büyümesine sebep olacaksa, bu konuyu iki kez düşünmek zorundasınız. Bu büyümeyi sürdürebilir kılabilecek misiniz? Büyüme sonrasında girişiminizi doğru yönetebilecek misiniz? Bu iki soru karşısında cevabınız, aklınızı ve kalbinizi tatmin ediyorsa, derhal değişim sürecini başlatabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.