Blogunuzun İsmi Ne Olsun?

İki gün resmi tatil ve iki gün de hafta sonu tatilinden sonra tekrar sizlerleyim. Daha önce belirtmiş olduğum üzere, hafta içi her gün bilgi ve deneyimlerimi sizlere aktarmaya çalışıyorum. Tatilleri de es geçmiyordum, yine bir şeyler yazıyordum. Hatta Girişimcinin Tatili Olmaz diye bir de yazı yazmıştım. Eşim ve çocuğumun rahatsızlıkları sebebiyle resmi tatilleri de planımdan çıkartmam gerektiğini fark ettim, bu kadar acımasız olmaya gerek yok, değil mi?

Geçtiğimiz günlerde bir Facebook grubunda sorulan soru ilgimi çekti, genel bir soru olarak düşündüğümden blogumda yazmaya karar verdim.

Bir blog açmaya karar verdiniz ve son aşamaya geldiniz, blogunuza isim arıyorsunuz. Blogunuzun ismi ne olmalı? Adınız ve soyadınızın birleşimi, blogunuza gerçekten anlam katacak bir isim olabilir mi? Misal olarak, şu anda bu yazıyı okuduğunuz blogun adresi, benim kendi adım ve soyadımın birleşiminden oluşuyor. Niçin böyle bir isimle blog açıp, yazılarımı burada yayımlıyorum? Aşağıdaki satırlarda, bu konudaki düşünce ve tavsiyelerimi okuyabilirsiniz.

Blogunuzun Amacı Ne?

Blog stratejinizi oluştururken temel aldığınız amacı hatırlayın. Kendinizi mi marka olarak konumlandırmak istiyorsunuz, yoksa yeni bir marka mı oluşturmak istiyorsunuz? Blogunuzla birlikte bir marka oluşacak, oluşturduğunuz markanızı içeriklerinizle besleyeceksiniz. Yayımladığınız her bir içerik, markanıza olumlu ya da olumsuz katkı sağlayacak. Blogunuzun amacına uygun olmayan bir isim, markalaşma sürecinde temel sorun olarak karşınıza çıkacaktır.

Kariyer Hedefinizi Belirlediniz mi?

Kişisel olarak markalaşmak kulağa hoş geldiği kadar, tehlikeli bir kavramdır. Bu konuda, tek atımlık bir silaha sahipsiniz desem yanlış olmaz, neden mi? Çünkü sizinle özdeşleşen konulardan sıyrılmanız, dijital dünyada bir hayli zordur. Markalaştığınız ya da böyle bir süreç yürüttüğünüz takdirde, alanınızda uzman sıfatına sahip olacaksınız. Her geçen gün ürettiğiniz içeriklerle bu sıfatın altını dolduracaksınız. İleri bir tarihte sektör ya da alan değiştirmek isterseniz, hedef kitlenizin sizi başka bir alanda zihinlerinde konumlandırmaları bir hayli zor olacaktır.

Bu sebeple, kariyer hedefiniz net değilse, kişisel markalaşmayı ileri bir tarihe erteleyebilirsiniz.

Uzmanlık mı Editörlük mü?

Kendi markanızı oluşmak istiyorsanız, kendinizden bir şeyler sunuyor olmanız gerekir. Uzman olduğunuz bir ya da birkaç alanda içerik üretmek, bunlardan birisidir. Eğer editöryal bir haber blogu açıyorsanız, ayrı bir marka oluşturmanız daha doğru olacaktır.

Uzman olduğunuz bir alandaki haberleri kendi yorumlarınızla paylaşmayı düşünüyorsanız, yine kendi markanız üzerinden gidebilirsiniz. Bu konuda başarılı örnekler de mevcut.

Blog Stratejinize Uygun İsim Seçin

Blogunuza isim seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli nokta, blogunuzla ilgili uzun vadedeki planlarınızdır. Blogunuzda uzun vadede sizden başka yazarlar yer alacaksa, kendi adınız ve soyadınızla blog açmanız elbette anlamsız olacaktır. Kendi adınız ve soyadınızla açacağınız blog, kişisel markanız olur.

Sizden Bağımsız Marka

Uzman olduğunuz alanlarda içerik üretmek istiyorsunuz ama kişisel olarak öne çıkmak istemiyorsunuz, olabilir. Bu şekilde düşünen birçok arkadaşım var. Kendinizden bağımsız bir marka oluşturarak yolunuza devam edebilirsiniz. Oluşturduğunuz marka, uzmanlık seviyenize bağlı olarak, sektörde kanaat önderi bir hale gelebilir. Bunu göz önünde bulundurmanızı, stratejinizi bu doğrultuda belirlemenizi tavsiye ederim.

Konu hakkında akla gelebilecek soruları cevaplamaya çalıştım, aklınıza takılan başka sorular olursa yorum olarak iletebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.