Girişimcilikte Zaman Yönetimi

Söze “Girişimci =! Patron olmak” denklemiyle başlamak istedim. Özellikle genç girişimci adaylarımızın hayallerini yıktıktan sonra bir de güzel bir söz ekleyeyim. Girişimcilikle bir parça da olsa ilgisi olan birçok kişi okumuştur muhakkak, tekrar etmekte fayda var.

Girişimciler; haftada 40 saat çalışmaktan kurtulmak için, 80 saat çalışmaya razıdır. Lori Greiner

Girişimcilerin ortak noktalarından birisi, zaman yönetimindeki başarısızlıktır. Yapılacak çok şey vardır ve zaman kısıtlıdır. Zaman yönetimi ile ilgili tavsiyelerimi okumak isterseniz, yazımı okumaya devam edebilirsiniz.

Girişimcinin ya da girişimci adayının, boş vakti yoktur, olmamalıdır. Gününü, hatta gecesini dahi planlamalıdır. Eğer “boş vakitlerimde..” diye başlayan bir cümle kurabiliyorsanız, girişimciliği anlamamışsınız ya da girişiminize yeterince odaklanmamışsınız demektir. Girişimine odaklandığını söylediği halde sıkça “boş zamanlarımda..” diye söze başlayan girişimci adayı, bir zamanlar “boş zamanlarında kitap okuyan neslin” büyümüş halidir. Girişimcilik ve girişimcilikte yapılması gerekenler, boş zaman değerlendirgeci değil, zaman ayırmayı gerektiren bir olaydır.

Bir de “zamanı olmayan girişimcilerimiz” var ki, evlere şenlik. Sanırsınız ki nefes almadan çalışıyor. Plansız çalışmak, verimsizliği beraberinde getirir. Verimsiz çalışanlar ise, başarısızlığa doğru emin adımlarla yürürler. Bunun örneğini ise sınavlara hazırlık dönemlerinde çokça görüyoruz.

Gününüzü ve Gecenizi Planlayın

Günün her saatini planlı olarak yaşamak zorundasınız. Kaybedecek birkaç saatinizin dahi olmadığını kabul ederek bu planı yapmaya başlayabilirsiniz. Zaman, paradan daha değerli, satın alamayacağınız ve takviye edemeyeceğiniz tek sermayedir.

Ekibinizin genişlemesiyle bir parça zaman satın almış gibi olabilirsiniz fakat sizin yapmanız gereken işler, başkaları tarafından istediğiniz verimde gerçekleşmeyecektir. Uyku saatinizden uyanma saatinize, yemek saatinizden araştırma saatinize kadar her şey planlı olmalıdır. Esneklik payına ilerleyen satırlarda değineceğim.

Önceliklerinizi Belirleyin

Yaptığınız plana yüzde yüz sadık kalma şansınız olmayacaktır. Bu sizi strese sokmasın. Planınızda esneklik gösterebilirsiniz fakat gevşeklik asla. Esneklik ile gevşeklik arasında kontrollü olmak gibi ince ve net bir çizgi bulunmaktadır.

Planınızdaki her şeyin öncelik değeri olsun. Planınızda olmayan bir şey yapmak zorunda iseniz, önceliklerinizle kıyaslayın ve uygun zamanda bu işlemi gerçekleştirin. Öncelik değeri düşük olsa da zaman kısıtlaması olan şeyleri iki kez düşünmelisiniz.

Örneğin bir seminer ya da etkinlik, gitmeniz halinde size ne kazandırır, gitmediğiniz takdirde ne kaybettirir ya da gitmediğinizde yapacağınız şeyler size ve/veya girişiminize neler katar? Bu ve benzeri soruların cevaplarına göre planınızı esnetebilirsiniz.

Ertelemeyin

Planınızdaki bir maddeyi ertelemekten kaçının. Gerekirse o gün birkaç saat geç uyuyun ve planınızı yerine getirin. Planınıza olan sadakatiniz, kendinize verdiğiniz sözü yerine getirmek anlamını taşır. Bu da öz saygınızın artmasını sağlar, motivasyon ise öz saygıyla beslenir.

Geçmişe Takılmayın

Olur da planınızdaki bir şeyi eksik yaptınız ya da yapamadınız. Bu durum, sizi strese boğmasın, geçmişte yaşamayın. Yapmadığınız ya da eksik yaptığınız şey ile ilgili kendinize ceza verin. Bu ceza, dinlenmelerden kısıp, çalışmayı artırmak gibi olmalıdır, fiziksel ya da manen zarar verecek şeylerden kaçının.

Kendimden bir örnek de vereyim, size rehber olsun. Sabit olarak hafta içi her gün içerik yayınladığım bir sitem vardı, 1-2 kez aksattım, ceza olarak hafta sonları da içerik yayınlamaya başladım. Sonrasında yine bir aksama olunca, içerik sayısını ikiye çıkarttım ve sonuna kadar başka hiçbir aksama olmadan süreci tamamladım.

Hayır Deyin

Bizim neslin hastalığıydı, yeni nesil bu hastalıktan nasiplendi mi, bilmiyorum. İyi niyetimizden hiçbir şeye hayır diyemezdik, tüm yardım çağrılarına Evet derdik, eğlence vb. davetleri geri çeviremezdik. Ne zaman bu sorunumuzu çözdük, işte o zaman ortaya güzel şeyler çıkmaya başladı.

Bu konuda kırıcı olmayın fakat kararlı ve net olun. Planınıza olabildiğince sadık kalın, hiçbir ortama katılmayın demiyorum, öncelik değerlerine göre kendiniz karar verin. Kararlarınızı uyguladıktan sonra kendinizce bir muhasebe yapın, böylelikle sonraki davranışlarınıza daha doğru yön verebilirsiniz.

Verimli Uyuyun, Dengeli Beslenin

Çok çalışmak için çok az uyumak ya da dengesiz beslenmek, başarınızı olumsuz etkileyecektir. Günlük kaç saat uyumanız gerektiğini söyleyemem, doktor değilim. Yalnızca, büyük başarılara imza atmış kişilerin az uyuduğunu bilen birisiyim. Verimli uykunun kriterlerini araştırın, uygulayın.

Sabah kahvaltısının önemine inanın. Erkenden kalkıp yoğun tempoda çalışmak kulağa güzel gelebilir, bu temponun başında besleyici bir kahvaltı olursa, işte o zaman gerçekten güzel hale gelir.

Zaman yönetimiyle ilgili tavsiyelerimin sonunda bir de beslenme tavsiyesine yer verdim. Eğer dengeli beslenmeyip, daha çok çalışmaya çalışırsanız, yönetmeye çalıştığınız bir zamanınız kalmayabilir.

Sizin de ekleyecekleriniz ya da eleştirileriniz varsa, yorum olarak iletebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.