Ne Zaman Girişimci Olmalıyız?

Uzun süredir gözlemlediğim bir konu bu. Genç yaşta girişimci olan birkaç örnek gözümüze sokuluyor, güya hedef gösteriliyor, girişimci olmamız ve üstüne bir de başarılı olmamız bekleniyor. Hangi yoldan, nasıl gideceğimiz hakkında en ufak bir fikir verilmiyor. Bu konuda çok doluyum, önceki bir yazımda fazlasıyla dert yanmış ve alternatifler üzerinde birkaç şey yazmıştım. Bu konuyla bağlantılı olan farklı bir konuyu ele almak istiyorum. Ne zaman girişmeliyiz, girişimci olmalıyız? sorusuna cevap arayacağım. Sizin de katkılarınız olursa sevinirim.

Daha önce birkaç kez gördüğüm bu görsel, geçtiğimiz günlerde Tansu Yegen tarafından tekrar paylaşıldı.

Yine bir geç kalma vurgusu yapılmış. Halen geç değil demek, stres seviyesini artırmak ve sinir bozmaktan başka bir işe yarıyor mu acaba, çok merak ediyorum. Bu tarz yaklaşımlarla karşılaştıkça, girişimci olmadığınız her gün daha çok üzülüyor, stres yapıyor, motivasyonunuz düşüyor. Halbuki 19 yaşından 60 yaşına kadar geniş bir yaş aralığında başarılı girişimci örnekleri var.  Peki, ne yapmalıyız, ne zaman girişimci olmalıyız?

Önce Amaç Edinin

Girişmeden önce bir amacınız olsun, bu amaç doğrultusunda bir fikir geliştirip, bu fikri projeye dönüştürün. Uygulanabilirlik ya da sürdürülebilirlik gibi sorunlarla karşılaşırsanız, amacınız doğrultusunda pivot edebilirsiniz. Eğer merkez noktanızda bir amaç yoksa, fikrinize aşık olup, kötü gidişat anında bile yolunuzu değiştiremezsiniz. Sonuç, büyük bir hüsran olur.

Durum Analizi Yapın

Hangi konularda bilginiz var, hangi konularda eksiğiniz var? Güçlü ve zayıf yanlarınızı tespit etmeniz, odaklanacağınız alanları belirlemekte ve olası sorunlar karşısında çözümler geliştirmekte faydalı olacaktır.

Kendinizi Geliştirin

Elinizde hiçbir malzeme olmadan bir gemi üretemezsiniz, gemi olmayınca da suyun üzerinde gitmeniz mümkün olmaz. Bu örnekteki gibi, önce kritik düzeydeki eksiklerinizi giderin, sonra ekstralarla kendinizi geliştirin. En çok gözümüze sokulan örnek Marc Zuckerberg, üniversitesini bırakmıştır fakat bıraktığı üniversiteye dikkat çekmek istiyorum, Harward. Gökten zembille inerek ulaşılan bir üniversite değildir, ciddi bir alt yapı ve vizyon ile öğrencisi olunabilir. Yazılım bilgisini de sorgulamaya gerek yok sanırım, Harward’ın veri tabanını hacklemek basit bir şey olmasa gerek. Yani önce çok çalışıp, sınırları zorlayın. Sınırlar yetmediğinde kabuğunuzu kırın. Yoksa, kozasından erken çıkan kelebek misali, ömrünüz bir günlük bile olmaz.

Erken aşamada girişimci olma çabalarınız, hayatı zor yoldan öğrenmeyi beraberinde getirir. Tırnağınızla kuyular kazmak, avuçlarınızla denizleri taşımak zorunda kalırsınız. Eğer yeterli sabrınız ve azminiz yoksa, acınacak duruma düşmeniz işten bile değil. Etrafınızda ben demiştimden örülü duvarları görmeye hazır olmalısınız.

Denemeler Yapın

Uzun soluklu bir girişim yolculuğuna çıkmadan önce, devam ettiğiniz işinizde ya da okulunuzda, kısıtlı imkanlarla, küçük denemeler yapın. Denemelerinizdeki küçük başarısızlıklar, büyük girişimleriniz olduğunda size rehber olacaktır. Gemileri yakmak deyimi çok romantik geliyor kulağa, değil mi? Sakin olun, romantik deyimlerin büyüsüne kapılmayın, küçük adımlarla elde edeceğiniz deneyimlerle kendinize yol haritaları çizin.

Şu anda hem öğrenci, hem de ciddi iki girişimi olan bir kardeşime danışmanlık yapıyorum. Onu sınırlamıyorum, doğru ya da yanlış sürekli bir şeyler yapması konusunda teşvik ediyorum. Her hatasından dersler çıkarmasına yardımcı oluyorum. Yaptığı her hata, aslında ona çok güzel tecrübeler kazandırıyor. Bir gün gerçekten büyük bir girişimci olduğunda, bugünleri iyi ki yaşadım diyebilecek.

Bugün, girişimlerinden birisinin önemli bir gelişmesini aktardı. Heyecanı karşısında heyecanlanmayacak adam tanımıyorum. Bu gelişme, ona o kadar çok şey katmış ki, net bir şekilde iyi ki yapmışım dedi. Vazgeçme aşamasında devam etmesi için biraz tahrik etmiştim, bugün teşekkür etti. Yeni tecrübeler kazanması, beni de mutlu etti, onu da…

Bu aşamadan sonra bilginiz, deneyimleriniz ve vizyonunuz kadar üretken olacaksınız. Ürettiğiniz fikirlerden birisi üzerine yoğunlaşın ve en temel özellikleriyle yayına alıp, kullanıcılarınızın test etmesini sağlayın. Geri dönüşlere göre planınızı belirleyip, yola çıkabilirsiniz.

Bu yazımda girişimcileri yavaşlatmak için tavsiyelerde bulunuyorum gibi bir algı oluşmuş olabilir. Amacım yavaşlatmak değil, doğru zamanda, güçlü donanımlarla, hedefinize doğru emin adımlarla yol almanızı sağlamak istedim.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.