Sosyal Medya Hesabınızı Kim Yönetmeli?

Herkes, kendi sosyal medya hesabını kendisi yönetir diye düşünebilirsiniz, son kullanıcı için doğru bir ifade diyebilirim. Eğer markalaşmak istiyorsanız ya da bir markanız varsa, durum değişebiliyor. Bu aşamada, danışmanlardan destek alınabilir ya da yetki verdiğiniz bir kişi tarafından sosyal medya hesaplarınızın yönetimi gerçekleştirilebilir. Size danışmanlık verecek ya da hesaplarınızı yönetecek kişi/lerde olması gereken özelliklerden bahsedeceğim. Anlatacaklarımın temelinde tecrübeler yer almaktadır, kişi/marka ismi verip, odak dağılmasını istemediğimden genel ifadeler kullandığımı belirtmek isterim.

Birden çok sosyal mecrada yer alıyor, çoğu zaman hepsine ayrı içerik üretiyoruz. Paylaştığımız içeriklerin kalitesi ve etkisiyle doğru orantılı bir çevre edinme süreci geçiriyoruz. Bir süre sonra her şey rutin hale geliyor, edindiğimiz çevreyle mutlu mesut yaşayıp gidiyoruz. Eğer böyle bir duraklama yaşamak ya da bir markanızın böyle bir süreçten geçmesini istemiyorsanız, işin uzmanından danışmanlık almalısınız. Daha da ileri boyutunda, bir hesap yöneticine yetki vererek, hesaplarınızın yönetimini daha kurumsal bir şekilde yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

Kişisel Markanızı Kim Yönetmeli?

Kişisel markalaşmadan bahsediyorsak, belirli bir strateji doğrultusunda, mümkünse danışman desteğiyle hesaplarınızı kendiniz yönetmelisiniz. Başkaları tarafından yönetilen hesaplar, hedef kitleyle gerçek bir etkileşim kuramıyor, yeteri kadar samimiyet hissettiremiyor. Sanal duvarlar arkasında, bir de araya aracı koymanız halinde, samimiyetten bir adım daha uzakta oluyorsunuz. Bunu hisseden kullanıcıların yaklaşımları da benzer düzeyde samimiyet ve bağlılık içeriyor.

Yoğunluğunuz, hesaplarınızı yönetmeye müsaade etmiyor olabilir. O zaman hesaplarınız, danışman desteğiyle belirli saatlerde siz, belirli saatlerde ise yetki verdiğiniz kişi tarafından yönetilebilir. Böylece, hedef kitlenizin beklentisindeki içerikler kendilerine ulaşırken, belirli saatlerde de sizinle direkt temas halinde olmak, size olan bağlılıklarını artıracaktır.

Kurumsal Markanızı Kim Yönetmeli?

Tüzel bir kişiliğin sosyal medyada konumlandırılması ise, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Burada kritik öneme sahip durum ise, sosyal medyada konumlandırılacak markanın, yöneticilerinden güvenlik görevlisine kadar tüm personelin eğitim alması gerektiğidir. Böyle olmaması halinde, öngörülemeyen krizleri beklemeye hazır olmalısınız. Eğitim deyince gözünüz korkmasın, eğitim içeriğinde;

  • Sosyal medya nedir, niçin kullanılır?
  • Biz hangi amaçla sosyal medyada yer alacağız?
  • Sosyal medyadaki kişisel paylaşımların markamıza etkisi nedir?
  • Sosyal medya ile kendimize ve kurumumuza nasıl katkı sağlayabiliriz?

gibi maddeler yer alabilir. Bu başlıklar hakkında bilgisi olmayan personeliniz, ilerleyen zamanlarda ciddi bir krize yol açabilir. Ya da tersini düşünecek olursak, çok güzel fırsatlar da çıkabilir.

Hesaplarınızı yönetmeye başlamadan önce, kurumunuz için genel bir iletişim stratejisi belirlemeli, bu strateji doğrultusunda sosyal medyaya giriş yapmalısınız. Belirlediğiniz iletişim stratejisiyle, personelinizin de kendini güncellemesi gerekmektedir. Yıllanmış iletişim stratejileri, itibarınızı korumak şöyle dursun, iki dakikada yerle bir edebilir.

Nasıl ki tek kanatlı kuş uçamaz, kurumsal bir markanın yönetimi de tek taraflı olamaz. Yani, yalnızca belirlenecek personel/ler ya da ajans, bu işi hakkıyla yürütemez.

Kendi personeliniz, sizin çizdiğiniz sınırların dışına çıkamaz ya da cesaret edemez, kendini yeteri kadar güncel tutamaz, mecraların dinamiklerine tam anlamıyla hakim olması mümkün değildir.

Alanında uzman bir ajans da bu işi tek başına yürütemez. Çünkü markanızı sizden daha iyi tanıması mümkün değildir. Kriz durumlarında ise yeteri kadar hızlı reaksiyon almaları mümkün olmayabilir.

Bu sebeple, bir ajans danışmanlığında, süreci birlikte yürütmenizi tavsiye ediyorum. Kendi personeliniz ya da ajans çalışanı hesabınızı yönetebilir. Hesabınızı yönetecek kişide olması gereken kritik öneme sahip özellikleri sıralayacağım, diğerlerini siz belirlersiniz.

Hesap Yöneticisinde Arayacağınız Özellikler

  • Medya okur-yazarlığı olmalıdır. Kendini bu alanda sürekli geliştirmeli, güncel tutmalıdır.
  • İletişim becerileri yüksek olmalıdır. Sözlü, yazılı ya da birebir diye detaylandırmak gerekebilir. Lafta kalmaması gereken bir özelliktir.
  • Arama motorlarını iyi derece kullanabilmelidir. Kimse, her şeyi bilemez yahut bilmek zorunda değildir. Önemli olan, bilgiye hızlı ve kolay ulaşmanın yolunu bilmektir.
  • Yeniliklere ve öğrenmeye açık olmalıdır. Yeni medya, anlık güncellenen ve gelişen bir dünyadır. Yenilikleri takip etmeli, hayatına tatbik edebilmelidir. Bilmediği şeyden korkmak yerine, öğrenme gayretinde olmalıdır.
  • Çözüm odaklı olmalıdır. Her gün farklı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bunlardan şikayetçi olmak yerine, sorunların kaynağının tespiti ve çözümleri üzerine odaklanmalıdır.
  • İş bitirici olmalıdır. Taleplerinize karşılık ya da sorunların çözümünde bahaneler üreten değil, amacınız doğrultusunda sonuç elde edebilmelidir.

Şimdiye kadar özel sektörde ve devlet kurumlarında birçok farklı markanın hesabının yönetiminde yer aldım,  yaşadığımız tecrübelerden bir derleme yaptım ve tavsiyelerimi yazdım. Sizlerinde tecrübeleri varsa, yorum olarak eklemenizi isterim.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.