İş hayatında “işte bütün mesele bu!” diyeceğimiz bir durum, “vazgeçilmez olmak ya da olmamak.” Yeni çağda vazgeçilmez olmanın yolu, sanıldığının aksine bilgi saklamak değil, daha çok bilgi paylaşmaktan geçiyor belki de. Ya da vazgeçilmez olmanın başka şartları olabilir mi acaba, hiç düşündünüz mü? Önce niçin vazgeçilmez olmayı hedeflediğimizi konuşalım, sonra da vazgeçilmez olmak için yapılması gerekenlerden bahsedeyim.
Günümüz gençliğinin ve ailelerinin ilk ve en büyük isteği, iş garantisidir. Seksenli yıllardaki gibi “ssk’lı iş” artık yetmiyor, işten çıkarılmamayı garanti altına almak istiyoruz. Bu garantiyi elbette yalnızca devlet veriyor. Böyle bir garanti olunca, eve ekmek götürürken kafanız rahat oluyor. Gerçekten durum, sadece kafa rahatlığı mı? Yoksa, işi aksatma ya da yanlış/eksik yapma rahatlığı mı istiyoruz? Bu konuda hüküm vermek haddime değil, cevabı sizlerin vicdanına bırakıyorum.
Devlet memuru değilseniz, özel şirketlerde ancak “vazgeçilmez” olursanız, “iş garantiniz” olur. Tabii ki devlet kadar büyük bir garanti değil fakat, diğer durumlara göre daha rahatlatıcı bir durum olarak görebilirsiniz. Böyle bir iş garantisi istiyorsanız, yapmanız gerekenleri sıralayacağım.
Doğru İletişim
Çalıştığınız şirketle ilgili herkesle kurduğunuz iletişime dikkat etmelisiniz. Kendinizi net bir şekilde ifade etmeli, yanlış anlaşılmalara mahal vermemelisiniz. Temizlik görevlisinden müdürünüze kadar tüm personel için kendi içinizde tek bir iletişim dili belirlemeli, samimiyet tonunu kişiye göre özel ayarlamalısınız. Herkesle bir mesafeniz olmalı, bu mesafeyi de kişiden kişiye göre belirlemelisiniz. Yalnız, kırmızı çizgilerinizin aşılmamasına dikkat etmelisiniz.
Dürüstlük
İletişim stratejinizi doğru uygulamanız halinde ikinci ve belki de en çok dikkat etmeniz gereken husus, dürüstlük olacaktır. Her kriterde personel bulunabilir fakat dürüst personel bulmak çok zordur. Siz de bu “az bulunan” özelliği kendinize düstur edinmelisiniz.
Çalışkanlık
Her yerde en çok sevilen ve en az sevilen kavramdır. Evet, iki durum da yaşanacaktır. Üstleriniz sizi takdir ederken, çalışma arkadaşlarınız ve astlarınız sizi sevmeyebilirler. Bu durum, daha az çalışmanızı gerektirmez. Dikkat etmeniz gereken nokta, sizi sevmeyenlerin zor durumda bırakma çabalarına karşı önlem almak olacaktır. Bu durum, hiç istemesek de maalesef yaşanıyor, temkinli olmanızı tavsiye ediyorum. Az çalışanların, göze batma korkusu ya da onları da psikolojik olarak çalışmaya zorlamanızdan kaynaklanan bir durum olarak karşınıza çıkabilir.
Verimlilik
Çok çalışmak, her zaman daha iyi sonuç vermeyebilir. Bu sebeple, çalışmalarınızı planlı yaparak verimlilik üzerinde durmalısınız. Verimli çalışma, mesai saati gerektirmez.
İşini Sevmek
İşlerinizde verim elde edebilmek için en temel gereksinimlerden birisi de, yaptığınız işi sevmektir. İşinizi sevmeniz halinde, üretkenliğiniz artar, kısayollar geliştirebilir, işin daha güzel sonuçlanması için katkı sağlayabilirsiniz. Hiçbir patron ya da çalışma arkadaşı, sürekli işinden şikayet eden birisini şirkette istemez.
Saygı
Önce kendinize, sonra üstleriniz başta olmak üzere çevrenize ve hatta işinize saygı göstermelisiniz. Kendine saygısı olmayan kimse, müşteriye de saygısızlıkta sınır tanımayacaktır. Saygıyı bir zincir olarak düşündüğümüzde, tek halka dahi eksik olsa, bir şeyler hep yarım kalır.
İş Bitiricilik
Bu ifadenin başka bir kullanımı var mıdır, bilmiyorum. Konunun, siz değerli okuyucularım tarafından anlaşılacağını düşünerek yazıma devam ediyorum.
Size verilen bir görevi, şartları bahane etmeden sonuca ulaştırmaktan bahsediyorum. Şartlar, beklendiği gibi olmayabilir. Duruma uygun anlık çözüm önerileriyle görevi tamamlayıp, durumu ve sonucu raporlamak, üstlerinizin memnuniyetini kazanacaktır.
İnisiyatif
Riskli fakat en çok vazgeçilmezlik sağlayacak maddelerden birisidir. Doğru zamanda etkili noktalarda inisiyatif almak, sonuca doğrudan etki etmek, sizi vazgeçilmez birisi yapabilir. Vazgeçilmez olmasanız dahi aldığınız inisiyatif ile edindiğiniz tecrübe, hayatınızın kalanında parayla satın alamayacağınız müthiş bir kazanç olarak size kalacaktır.
Kriz Yönetimi
Öncelikle kişisel kriz yönetimine değinmek istiyorum. Özel hayatınızda yaşadığınız problemler, işinize ne kadar etki ediyor, motivasyonunuzu ne kadar düşürüyor? Ve bu problemlere karşı duruşunuz nedir? Buradaki tavrınız, iş hayatınızı doğrudan etkileyecektir. Doğru bir kriz yönetimi ve “Rağmen İş Hayatı” motivasyonu, vazgeçilmezliğinize artı puan sağlayacaktır.
Kararlılık
Basit dahi olsa aldığınız kararların ardında durmak, kendinize saygınızın olduğunu hissettirecektir. Aynı kararlılığı, iş prensiplerinizde de uygulamanız, size olan güveni artıracaktır.
Öğrenmeye ve Öğretmeye Açık Olmak
Her iş ilanının vazgeçilmez maddesi, öğrenmeye açık olmaktır. Ben bu maddeyi biraz geliştiriyor, öğretmeye de açık olma ifadesini ekliyorum. Öğretebilecek düzeyde bilginiz ve deneyiminiz varsa, yerinizi bırakacağınız kişiyi yetiştirebilirsiniz demektir. Bir yazımda Usta Olmak İçin Usta Yetiştirin demiştim, yetiştireceğiniz kişi sizin ustalık belgeniz olacaktır, kağıt olarak değil, fiili belge. Bir kişiye yerinizi bırakmak, işten ayrılmak değil, terfi olarak da düşünülmelidir. Terfi etmeniz halinde, işlerin yürütülmesinde boşluk oluşmayacak, terfi ettiğiniz pozisyondaki işlerle daha verimli bir şekilde ilgilenebileceksiniz.
İstikrar
Tüm bu maddeleri istikrarlı bir şekilde sağlamanız ise, sizi gerçek anlamda vazgeçilmez bir personel haline dönüştürecektir. Şartlar kimi zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir, yukarıdaki maddeleri uygulamanız, size zaten büyük katkılar sağlayacaktır, gireceğiniz yeni işlerde de birkaç adım öne geçirecektir.
Saymış olduğum maddelere eklemek istedikleriniz varsa, yorum olarak iletebilirsiniz. Görüşlerimden istifade ettiyseniz, yazımı arkadaşlarınıza da önerebilirsiniz.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et